informatie over fijnstof

Fijnstof: de onzichtbare sluipmoordenaar

Langdurige blootstelling aan fijnstof blijkt dodelijker dan gedacht. Zelfs bij lage concentraties zijn de risico’s groot. Elk jaar sterven 18.000 Nederlanders tien jaar te vroeg door fijnstof in de lucht, blijkt uit onderzoek. Het is een reëel cijfer waarop de politiek moet reageren, vinden deskundigen.

Fijnstof is de meest gevaarlijke vorm van luchtverontreiniging

Fijnstof is een verzamelnaam voor microscopisch kleine deeltjes die in de lucht zweven. Fijnstofdeeltjes zijn niet groter dan 10 micrometer. Deeltjes die groter zijn dan dat (bijvoorbeeld ‘regulier’ huisstof) vallen na een tijdje neer en vormen een stoflaagje, of worden bij inademing tegengehouden door de natuurlijke vuilvangers in de mond- neus en keelholte. Fijnstofdeeltjes zijn zó klein dat ze diep in de luchtwegen terecht komen en dat kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Daarnaast kan zo’n fijnstofdeeltje beladen zijn met een complex mengsel van schadelijke stoffen zoals ijzer, nitraat, roet, dioxines en geoxideerde (gechloreerde) koolwaterstoffen, zoals uitlaatgassen van voertuigen. Deze stoffen hechten zich gemakkelijker aan kleine deeltjes. De deeltjes blijven zweven en zijn voornamelijk aanwezig in steden en industriegebieden. Er hangt dus als het ware een onzichtbare deken van fijn stof over een stad.

Blootstelling aan fijnstof verkort levensverwachting

Een extreem voorbeeld is de “Great Smog of London”, toen er in de winter van 1952 een dodelijke mist boven de stad hing die dagen aanhield. Het was het ernstigste geval van luchtverontreiniging in het Verenigd Koninkrijk. De oorzaak was een ongelukkige combinatie van winterse, windstille weersomstandigheden en de vervuilende industrie van die tijd. Fabrieken gebruikten steenkool om hun machines draaiende te houden, en bovendien gebruikten mensen steenkool om hun woning te verwarmen. Door de hoge luchtdruk bleef de uitstoot als een verstikkende deken boven Londen hangen. In slechts een paar dagen overleden duizenden mensen vroegtijdig door de blootstelling aan de giftige smog.

Sinds The Great Smog is het verband tussen gezondheid en luchtkwaliteit veel duidelijker in beeld gebracht en de luchtkwaliteit van tegenwoordig is al stukken beter dan dat het was in 1950.

Ver boven de norm van de World Health Organization (WHO)

De jaarlijkse Europese norm voor luchtvervuiling ligt per 2020 rond de 20 microgram per kubieke meter, maar de risico’s zijn zelfs onder de 15 microgram (mcg)/m3 zeer zorgwekkend, blijkt uit onderzoek.

Een groep onderzoekers uit 13 Europese landen trekt die conclusie na het bestuderen van bestaande studies in 22 gebieden. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van de Universiteit Utrecht en gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

De norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in september 2021 bijgesteld van 10 mcg/m3 naar 5mcg/m3. De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat de Europese norm zo hoog ligt.

Ga dodelijk fijnstof te lijf met een HEPA filter en duurzame keuzes

Door rekening te houden met de factoren die fijnstof veroorzaken, kun je het percentage fijnstof in de lucht verminderen. Alle kleine beetjes helpen. Ventileer goed, gebruik de auto minder, eet vaker vegetarisch en houd rekening met het weer (fijnstof blijft hangen in koude, mistige weersomstandigheden). Een luchtreiniger met HEPA filter vermindert de hoeveelheid fijnstof in uw huis.

Bekijk hier de ProAirTech ZX 9000 HEPA luchtreiniger met ingebouwde ionisator