Houtrook is slecht voor uw gezondheid

We vinden het stoken van hout heel gezellig. Of u nu geregeld de open haard aan zet, of dat u graag in de tuin geniet van een vuurkorf, bij het stoken van een houtkachel komt houtrook vrij met hierin fijnstof. Helaas is houtrook en fijnstof erg ongezond. Houtkachel fijnstof neemt dan ook een belangrijk aandeel in in de luchtverontreiniging in Nederland. Helaas denken veel mensen hier niet aan wanneer ze hout gaat stoken.

houtkachel fijnstofHoutkachel fijnstof

Het inademen van houtrook en fijnstof is niet goed voor onze gezondheid. Het is niet alleen slecht voor mensen met een longziekte als astma of COPD, maar iedereen die de rook inademt kan er gezondheidsklachten door krijgen want er zitten veel ongezonde stoffen in houtrook die kankerverwekkend zijn en de kans op hart- en vaatziekten toe laten nemen. De gevaarlijke stoffen in houtrook zijn niet alleen fijnstof, maar ook roet, koolmonoxide, azijnzuur, benzeen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK ’s).Veel mensen staan hier niet bij stil als ze een vuurtje stoken.

Luchtverontreiniging door houtrook

Ook als je zelf geen vuur stookt kan je last hebben van houtkachel fijnstof. Want de houtrook blijft vaak lokaal hangen en komt makkelijk de woning in. Ook als alle ramen en deuren dicht zijn weet de houtrook door spleten en kieren het huis in de komen. Er wordt wel eens gesproken over een verbod op het stoken van hout, maar tot nu toe is dit nog gewoon toegestaan in heel Nederland. Vooral in dicht bewoonde gebieden zorgt dit voor problemen als er meerdere mensen tegelijk vuur stoken. Zeker als het windstil is en de houtrook nergens heen kan wordt de lucht zeer verontreinigd.

Houtrook en astma of COPD

Houtrook is voor mensen met een longziekte nog vervelender. Wanneer u last heeft van astma, COPD of een andere longziekte krijgt u nog sneller last van klachten en de klachten nemen toe. Helaas is er niets aan te doen om te voorkomen dat de houtrook de woning binnen komt. De houtrook van houtkachels komt door de kleinste kieren naar binnen. Wij willen u aanraden om de buren in te lichten over dat u een longziekte heeft en dat de houtlucht uw gezondheid verslechtert. Vaak willen de buren hun stookgedrag aanpassen, al is dat niet altijd het geval. Ook is het niet altijd mogelijk om iedereen te benaderen, zeker nier als u in een dichtbevolkt gebied woont.

Een luchtreiniger als oplossing

Gelukkig is er nog een andere oplossing. Met een luchtreiniger kunt u de houtrook binnenhuis uit de lucht verwijderen. Een luchtreiniger reinigt de lucht door deze te filteren. De schadelijke stoffen uit de houtrook worden uit de lucht gefilterd. Wij willen u voor het bestrijden van houtrook een luchtreiniger met een HEPA filter aanraden. Dit filter haalt ook de allerfijnste stof uit de lucht. Heeft u interesse in een luchtreiniger? Bekijk dan hier het volledige aanbod aan luchtreinigers tegen houtrook. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over de luchtreinigers.