gezond wonen en werken door luchtzuivering

Waarom is luchtzuivering belangrijk?

Luchtzuivering is niet meer of minder dan de lucht te ontdoen van bijvoorbeeld stoffen, pollen, roet, schimmels, rook en bacteriën. Waarom het zo belangrijk is om lucht te zuiveren, leggen we in dit artikel uit.

Luchtzuivering zorgt voor gezonde lucht
Met name door de vele CO2-uitstoot hebben we te maken met lucht van steeds slechtere kwaliteit. Helaas is het niet mogelijk om alles wat lucht vervuilt, te weren. Het beste wat we kunnen doen om toch gezondere lucht in te ademen, is door lucht te ontdoen van alle schadelijke stofjes. We kunnen lucht zuiveren met de zogenoemde luchtfilters of luchtreinigers. Er zijn tegenwoordig verschillende luchtfilters beschikbaar die lucht kunnen zuiveren. Deze filters kunt u op elk gewenste plek op kantoor of in huis installeren.

Waarom is gezonde lucht belangrijk?

Misschien heeft u in eerste instantie niet door wat vervuilde lucht met uw gezondheid kan doen. Toch kan u door vervuilde lucht verschillende gezondheidsproblemen krijgen, zoals:

  • Benauwdheid;
  • Hooikoorts;
  • Jeukende en/of waterige ogen;
  • Hoofdpijn;
  • Astma;
  • Bronchitis;
  • Allergische aanvallen.

Om deze gezondheidsproblemen zo goed mogelijk te vermijden, is het belangrijk dat er luchtzuivering plaatsvindt op de plekken waar u veel bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw werkplek of aan uw huis.

Goede luchtkwaliteit binnenshuis

Wat veel mensen niet weten is dat we 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Nu hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Toch is de luchtkwaliteit binnenshuis vaak bedroevend slecht. Dit komt door weinig ventilatie of door slechte ventilatiesystemen. Vaak zijn deze verouderd of vervuild en zorgen deze niet voor de benodigde frisse lucht. Mocht de ventilatie bij u thuis of op kantoor wel in orde zijn, dan heeft u te maken met een ander probleem. Lucht van buiten is namelijk niet altijd zo schoon en fris als we denken.

Luchtverontreiniging

In Nederland hebben we bijvoorbeeld steeds meer te maken met luchtverontreiniging. Zeker in grote steden waar veel verkeer en industrie aanwezig is, zien we een toename van fijnstof, ozon, stikstofdioxide. Deze kleine stofdeeltjes zorgen voor gezondheidsrisico’s. Heeft u astma, COPD, bronchitis of een ziekte aan de luchtwegen, dan zult u merken dat uw klachten verergeren wanneer de lucht vervuild is. Misschien woont u in een grote stad en fietst u regelmatig tussen auto’s. Misschien woont u in een industriegebied of is uw werk gesitueerd op een plek waar veel vervuilde lucht is. We kunnen onze binnenklimaten moeilijk beschermen tegen deze luchtverontreiniging in de buitenlucht. De schadelijke stoffen komen via onze ventilatiesystemen namelijk automatisch mee naar binnen.

Fijnstof

In het rijtje van schadelijke stoffen bij luchtverontreiniging is fijnstof een van de meest verontrustende stoffen. Vooral in Nederland hebben wij hier veel mee te maken. Dit komt omdat we een klein land zijn met veel inwoners, wegen en industrie. Fijnstof is een verzamelnaam voor microscopisch kleine deeltjes in de lucht. Fijnstof is ongeveer enkele micrometers groot. Een micrometer is een duizendste millimeter en fijnstof is dus echt enorm klein. Daar ligt nu juist het probleem. Normaal gesproken kan het slijmvlies in de neus kleine stofdeeltjes filteren. Tegen fijnstof is het echter niet opgewassen. Fijnstof komt dus in de luchtwegen en longen terecht. Helaas kan ons afweersysteem zich hier niet tegen verweren.

Bescherm uzelf en uw omgeving

Fijnstof brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Wanneer het fijnstof in de longen terechtkomt, kunnen er bijvoorbeeld stoflongen ontstaan. Maar er wordt ook een verband gelegd met hart- en vaatziekten en (long)kanker. Mensen met astma en ouderen zijn vaak de meest kwetsbare groep. Het vervelende is dat fijnstof automatisch ook in ons binnenklimaat komt. Daarom heeft Proairtech.nl een advies: zorg dat de lucht binnenshuis gefilterd wordt. Hiermee beschermt u uzelf en uw omgeving tegen de schadelijke gevolgen van fijnstof.

Wat zijn de voordelen van luchtreinigers?

Het grote voordeel van luchtreinigers is natuurlijk dat u dankzij deze apparaten de lucht binnenshuis kunt zuiveren. Zo kunt u weer met een gerust hart ademhalen. Luchtreinigers kunnen niet alleen fijnstof, schimmels, bacteriën en pollen uit de lucht halen, maar zelfs ook allergenen die afkomstig zijn van huisdieren en mijten. Bent u voor huisdieren of mijt allergisch? Dan kan een luchtreiniger er zomaar aan bijdragen dat u een stuk minder last, of zelfs helemaal geen last meer, van de allergie zult hebben. Bovendien is nog een groot voordeel van het reinigen van lucht dat ook vieze geurtjes verdwijnen.

U heeft binnen minder last van hooikoorts

Heeft u last van hooikoorts? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. De lente is doorgaans de periode waarin u het meeste last heeft van hooikoorts, omdat er dan weer volop pollen aanwezig zijn. In de meeste gevallen krijgen mensen last van hooikoorts, doordat pollen in een verontreinigde lucht zitten. Deze lucht ademt u in, waarna uw afweersysteem pollen in de ingeademde lucht probeert af te stoten. Pollen komen vooral in de natuur voor, maar doordat de buitenlucht ook naar binnenkomt, kunt u ook als u binnen bent, last hebben van hooikoorts.

Hoe helpt een schone lucht tegen hooikoorts?

Om binnenshuis hooikoorts tegen te gaan, is het een goed idee om thuis of op kantoor een goede luchtfilter te plaatsen. Deze luchtfilter ontdoet de lucht in het gebouw namelijk van pollen. Hierdoor zult u veel minder last hebben van uw hooikoorts. Wanneer de bomen en planten weer volop in bloei zijn, zijn pollen ontzettend veel in de buitenlucht aanwezig. Wilt u zo min mogelijk last hebben van uw hooikoorts? Dan is het aan te raden om, naast het eventueel innemen van de geschikte medicijnen, ook zoveel mogelijk op plekken te verblijven waar aan luchtreinigers zijn geïnstalleerd.

Beginnen met luchtzuivering? Laat ProAirTech uw helpen!

Wilt u graag beginnen met luchtzuivering? Dan bent u bij ProAirTech.nl aan het juiste adres. Bij ons kunt u namelijk terecht voor kwalitatief goede luchtreinigers tegen de meest scherpe prijzen.

Overweegt u om een luchtreiniger aan te schaffen, maar heeft u er eerst nog wat vragen over? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, want wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste reiniger.