Onderhoud van een HEPA filter

Alle ProAirTech luchtreinigers zijn uitgerust met een HEPA filter. Dit heeft vele voordelen, waardoor u nog meer plezier zult hebben van uw luchtreiniger. Heeft u last van allergieklachten? Dan zult u met een luchtreiniger in huis al gauw verschil merken. Ook zal uw gezondheid in het algemeen beter worden door een beter luchtklimaat. Maar wat is een HEPA filter precies en hoe kunt u het HEPA filter schoonmaken? Wij leggen het u graag uit.

Wat is een HEPA filter precies? HEPA filter schoonmaken

Het HEPA filter is cruciaal om vuile stoffen uit de lucht te halen. Zeker binnenshuis is de lucht een stuk vuiler dan gedacht. De lucht wordt verontreinigd door bacteriën, schimmels, huidschilfers, fijnstof en allergenen. Een HEPA filter heeft krachtig vermogen om deze uit de lucht te filteren. Deze toepassing filtert wel tot 99,97%, wat natuurlijk een enorm hoog percentage is. Vandaar dat het filter de naam HEPA (High Efficiency Particulate Air) draagt. Oorspronkelijk is het HEPA filter ontwikkeld voor de ruimtevaart. Om de afgesloten ruimtes van de astronauten te zuiveren werd deze toepassing gecreëerd.

Omdat het HEPA filter zo succesvol bleek, werd deze dan ook op andere plekken toegepast. Waaronder dus in luchtreinigers. Zeker op plekken waar een goede hygiëne cruciaal staat, zoals ziekenhuizen of scholen, zijn luchtreinigers met HEPA filter populair. Omdat ProAirTech alleen gaat voor de beste luchtzuivering, zijn alle luchtreinigers van dit merk uitgerust met een HEPA filter.

HEPA filter bij een allergie

Heeft u last van allergische klachten? Of u nu last heeft van huisstofmijtallergie, astma of een kattenallergie, een luchtreiniger met HEPA filter kan wonderen doen. Door de jaren heen heeft ProAirTech vele klanten gehad bij wie de werking van het HEPA filter verlichting van de klachten heeft gegeven. Sommige klanten vertelden zelfs dat ze over de klachten heen groeiden. De werking ervan verschilt echter per persoon. Vandaar dat wij nooit een garantie van de afname van klachten kunnen geven. Wel kunnen wij vertellen hoe het HEPA filter optimaal blijft werken.

Een HEPA filter schoonmaken

Een luchtreiniger moet regelmatig onderhouden worden om een goede luchtkwaliteit te garanderen. Het HEPA filter maakt hier een groot deel van uit. Een HEPA filter staat bekend om dat het erg kleine stofdeeltjes uit de lucht filtert. Deze stofdeeltjes blijven achter in het filter. Maar een HEPA filter trekt ook grote stofdeeltjes aan die bovenop het filter blijven liggen. Deze kunt u met een zachte borstel of stofdoek verwijderen, om zo het HEPA filter beter te laten werken. U kunt het filter ook voorzichtig met de stofzuiger schoonmaken.

Een HEPA filter vervangen

U kunt het HEPA filter vrij maken van grotere stofdeeltjes door deze schoon te maken. Maar de erg kleine stofdeeltjes zijn niet uit het filter te verwijderen. Als het HEPA filter verzadigd is met kleine stofdeeltjes dan is het filter aan vervanging toe. Al onze luchtreinigers geven ook aan wanneer u de filterset wat bestaat uit een HEPA en Koolstoffilter moet vervangen. Op onze pagina Accessoires kunt u bijvoorbeeld een nieuw HEPA filter vinden. U kunt uw oude HEPA filter dan als afval afvoeren. Deze kleine investering maakt dat u weer een flinke tijd van schone lucht kunt genieten.

Hoe lang gaat het HEPA filter mee?

Het HEPA filter vervangen is gelukkig niet zo vaak nodig. U ziet het vanzelf als het filter vervangen moet worden. Deze is dan namelijk grijs verkleurd. Gemiddeld genomen gaat een HEPA filter 1 jaar mee. Toch kan deze periode erg verschillen. Wordt er bijvoorbeeld gerookt in uw huis of is er sprake van andere sterke vervuiling, dan kan dit sneller gaan. Is er juist sprake van weinig vuile stoffen in huis, dan kan een HEPA filter langer voor schone lucht zorgen. Controleer dus regelmatig uw HEPA filter. Zo wordt een optimale luchtkwaliteit binnenshuis gegarandeerd!