de voordelen van een luchtreiniger met ionisator

Als u van plan bent om een luchtreiniger te kopen dan is het begrip ionisator een begrip dat vaak voorbij komt. Toch weten veel mensen niet precies wat een ionisator is. Ook is niet bij iedereen bekend hoe een ionisator helpt bij het reinigen van de lucht in uw huis of kantoor. In dit artikel staat beschreven wat een ionisator is en hoe het ionisatie proces helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis en kantoor.

Wat is een ioniserende luchtreiniger?

Een luchtreiniger of luchtzuiveraar kan op verschillende manieren de lucht zuiveren. Zo kan een luchtreiniger de lucht zuiveren door middel van een filter, adsorptie, ionisatie of UV-C licht. Dit zijn allemaal technieken waarmee vuile stofjes in de lucht worden gefilterd of onschadelijk gemaakt kunnen worden. Een ioniserende luchtreiniger is dus simpelweg een luchtzuiveraar die gebruik maakt van de techniek van ionisatie.

Met een luchtreiniger ionisator wordt in de regel een apparaat bedoeld dat gebruikt wordt om de lucht in huizen en kantoren te reinigen van onder andere fijnstof waardoor deze lucht beter is voor de gezondheid; een ionisator vermindert het aantal schadelijke deeltjes in de lucht. Niet alleen in huizen en kantoren wordt een ionisator ingezet. Ook in lange tunnels en tijdens het reinigen van uitlaatgassen worden ionisatoren gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Werking ionisator

Ionisatie is een geavanceerde technische toepassing om lucht te zuiveren. Een ionisator geleidt negatief geladen ionen in de lucht.  Dat doet een ionisator door via een naald waar hoogspanning op staat elektronen de lucht in de leiden. Het vermogen van de naald waar spanning op staat is zeer laag. De elektrische geladen zuurstofmoleculen die in de lucht op zoek gaan naar fijnstof, allergenen, schimmels, pollen of bacteriën. Bij het botsen van deze verschillend geladen moleculen worden de vuile stofjes in de lucht onschadelijk gemaakt. Het is dus een techniek van elektrisch geladen deeltjes voor verwijdering van vuile zuurstofmoleculen in de lucht.

Over wat er gebeurt als een ionisator haar werk doet doen twee theorieën de ronde:

  1. De zuurstofmoleculen met een elektrische lading hechten zich aan verontreinigende deeltjes in de lucht waardoor deze neerslaan in de omgeving.
  2. Schadelijke stofdeeltjes zijn positief geladen, door botsingen met negatief geladen zuurstofmoleculen worden de verontreinigde deeltjes geneutraliseerd.

De voordelen van een luchtreiniger met ionisator

Het kopen van een luchtreiniger met ionisator kent grote voordelen. Allereerst is een luchtreiniger met ionisator beter in het reinigen van verontreinigde lucht. Dit komt doordat een ionisator zelfs de allerfijnste verontreinigingen uit de lucht haalt.

Een ionisator in een luchtreiniger haalt naast stofdeeltjes, fijnstof en andere schadelijke deeltjes (zoals rooklucht) ook bacteriën, schimmels, pollen, stofmijten en micro-organismen uit de lucht. Hierdoor is een luchtreiniger met ionisator met name erg geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor bepaalde bacteriën, schimmels, stofmijten, pollen, stof en micro-organismen die zich in de lucht in huis of kantoor bevinden.

Een ionisator kan goed helpen voor mensen met gevoelige luchtwegen en mensen die aan astma of hooikoorts lijden dat kom omdat de lucht dan meer negatieve ionen bevat net zoals hoog in de bergen of in de buurt van grote watervallen of op plaatsen met schone lucht na een heftige onweersbui. Vooral negatieve ionen zijn erg goed voor de gezondheid. Het ionisatieproces zorgt in combinatie met de luchtreiniger dat de lucht compleet gereinigd word zodat u thuis of op kantoor weer gezonde schone zuivere lucht kunt ademen.

Volgens een recente schatting brengen wij ongeveer 90 % van onze tijd binnenshuis door. Wellicht denkt u dat u binnenshuis veilig bent voor fijnstof en andere vervuilde lucht. Dit is helaas niet het geval. De lucht binnenshuis is over het algemeen 5x zo vuil als de lucht buitenshuis. Een ioniserende luchtreiniger voor in huis of op kantoor is dus geen overbodige luxe.

Zijn ProAirTech luchtreinigers uitgerust met ionisatie?

ProAirTech luchtreinigers zijn uitgerust met een cluster ionisator. Dit betekent dat onze luchtreinigers dus ioniserend zijn. Dit is echter niet het enige. Onze ProAirTech luchtreinigers zijn namelijk ook uitgerust met een HEPA filter, koolstoffilter en antibacteriële coating filter. Hiermee zetten de ProAirTech luchtreinigers dus meerdere technieken (o.a. adsorptie, ionisatie en filtertechniek) in om tot het beste resultaat te komen.

Meer weten?

Bent u ook klaar voor frisse en schone lucht binnenshuis? Heeft u vragen of wilt u advies van onze experts? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.