de voordelen van een luchtreiniger met ionisator

Als u van plan bent om een luchtreiniger te kopen dan is het begrip ionisator een begrip dat vaak voorbij komt. Toch weten veel mensen niet precies wat een ionisator is. Ook is niet bij iedereen bekend hoe een ionisator helpt bij het reinigen van de lucht in uw huis of kantoor. In dit artikel staat beschreven wat een ionisator is en hoe het ionisatie proces helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis en kantoor.

Met een luchtreiniger ionisator wordt in de regel een apparaat bedoeld dat gebruikt wordt om de lucht in huizen en kantoren te reinigen van onder andere fijnstof waardoor deze lucht beter is voor de gezondheid; een ionisator vermindert het aantal schadelijke deeltjes in de lucht. Niet alleen in huizen en kantoren wordt een ionisator ingezet. Ook in lange tunnels en tijdens het reinigen van uitlaatgassen worden ionisatoren gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Werking ionisator

De exacte werking van een luchtreiniger ionisator is lastig uit te leggen in een paar woorden. In het kort zorgt een ionisator ervoor dat zuurstofmoleculen van een elektrische lading voorzien worden. Dat doet een ionisator door via een naald waar hoogspanning op staat elektronen de lucht in de leiden. Het vermogen van de naald waar spanning op staat is zeer laag. Over wat er gebeurt als een ionisator haar werk doet doen twee theorieën de ronde:

  1. De zuurstofmoleculen met een elektrische lading hechten zich aan verontreinigende deeltjes in de lucht waardoor deze neerslaan in de omgeving.
  2. Schadelijke stofdeeltjes zijn positief geladen, door botsingen met negatief geladen zuurstofmoleculen worden de verontreinigde deeltjes geneutraliseerd.

De voordelen van een luchtreiniger met ionisator

Het kopen van een luchtreiniger met ionisator kent grote voordelen. Allereerst is een luchtreiniger met ionisator beter in het reinigen van verontreinigde lucht. Dit komt doordat een ionisator zelfs de allerfijnste verontreinigingen uit de lucht haalt.

Een ionisator in een luchtreiniger haalt naast stofdeeltjes, fijnstof en andere schadelijke deeltjes (zoals rooklucht) ook bacteriën, schimmels, pollen, stofmijten en micro-organismen uit de lucht. Hierdoor is een luchtreiniger met ionisator met name erg geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor bepaalde bacteriën, schimmels, stofmijten, pollen, stof en micro-organismen die zich in de lucht in huis of kantoor bevinden.

Een ionisator kan goed helpen voor mensen met gevoelige luchtwegen en mensen die aan astma of hooikoorts lijden dat kom omdat de lucht dan meer negatieve ionen bevat net zoals hoog in de bergen of in de buurt van grote watervallen of op plaatsen met schone lucht na een heftige onweersbui. Vooral negatieve ionen zijn erg goed voor de gezondheid. Het ionisatieproces zorgt in combinatie met de luchtreiniger dat de lucht compleet gereinigd word zodat u thuis of op kantoor weer gezonde schone zuivere lucht kunt ademen.