de voordelen van een luchtreiniger met ionisator

Het is algemeen bekend dat vervuilde lucht slecht is voor de gezondheid. Een luchtreiniger kan helpen de luchtkwaliteit in een kamer of kantoorruimte te verbeteren. Niet alleen in stoffige ruimtes of ruimtes waar gerookt wordt is een luchtreiniger aan te bevelen, maar ook in ruimtes waar u veel tijd doorbrengt: de slaapkamer, de woonkamer, het kantoor. In frisse lucht ademt u beter en slaapt u prettiger.

Als u van plan bent om een luchtreiniger te kopen, bent u tijdens uw zoektocht vast al het begrip ‘ionisator’ tegengekomen. In onderstaand artikel leggen we uit wat een ionisator doet en hoe een luchtreiniger met ionisator bijdraagt aan een gezondere leefomgeving en betere luchtkwaliteit.

Wat is een ioniserende luchtreiniger?

Met een luchtreiniger wordt in de regel een apparaat bedoeld dat gebruikt wordt om de lucht in huizen en kantoren te reinigen. Het is een apparaat dat stof, rook, vieze luchtjes en dierenharen uit de lucht filtert zodat de kwaliteit van de lucht beter is en u minder last heeft van allergieën. Een ionisator in de luchtreiniger zorgt ervoor dat nóg kleinere deeltjes uit de lucht worden gefilterd. Fijnstof is bijvoorbeeld zeer schadelijk voor de gezondheid, omdat het bij inademing niet wordt tegengehouden door het keel- of neusslijmvlies en zich diep in de longen kan nestelen. Een ionisator vermindert het aantal microscopisch kleine schadelijke deeltjes in de lucht aanzienlijk. Zelfs allergenen, virussen en bacteriën die rondzweven in de lucht kunnen onschadelijk worden gemaakt door een ionisator.

Een ionisator kan een zelfstandig apparaat zijn zonder filters, of zijn ingebouwd in de betere luchtreinigers die op de markt te koop zijn.

Hoe werkt het?

Ionisatie is een geavanceerde technische toepassing om lucht te zuiveren. Anders dan luchtreinigers met filters, werkt een ionisator door negatief geladen ionen (zuurstofmoleculen) de lucht in te sturen de zich vervolgens hechten aan deeltjes die te klein zijn voor een filter. De negatief geladen ionen hechten zich aan het deeltje, waardoor het verzwaart en omlaag dwarrelt, ofwel gevangen wordt in één van de filters in de luchtreiniger, ofwel op de grond terecht komt. U maakt het vervolgens schoon met de stofzuiger of een stofdoek. Het resultaat: een schonere lucht, waarbij u minder fijnstof, allergenen, schimmels, pollen of bacteriën binnenkrijgt.

De voordelen van een luchtreiniger met ionisator

Een luchtreiniger met ionisator haalt zelfs de kleinste verontreinigen uit de lucht, waardoor het de lucht effectiever reinigt. De ionisator in een luchtreiniger haalt naast stofdeeltjes, fijnstof en andere schadelijke deeltjes (zoals rooklucht) ook bacteriën, schimmels, pollen, stofmijten en micro-organismen uit de lucht.

Lucht met meer negatief geladen ionen lijkt qua structuur veel op de frisse lucht in de bergen, de schone lucht vlak na een heftige regenbui of de lucht in de buurt van een grote waterval. Het ionisatieproces zorgt in combinatie met de luchtreiniger dat de lucht gereinigd wordt zodat u thuis of op kantoor weer gezonde, schone, zuivere lucht kunt ademen.

Negatieve ionen maken het makkelijker voor het lichaam om zuurstof op te nemen. Hierdoor komt er minder histamine vrij in de luchtwegen. Histamine is een lichaamseigen stof (maar komt ook voor in verschillende soorten voeding) die een rol speelt binnen het afweersysteem en o.a. hoest kan veroorzaken. Een ionisator kan een goede invloed hebben op mensen met gevoelige luchtwegen en mensen die aan astma of hooikoorts lijden.

Ook mensen met rhinitis kunnen baat hebben bij een luchtreiniger met ionisator. Rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies. Typische symptomen van rhinitis zijn een loopneus, neusverstopping, niezen en jeukende ogen, neus, oren en keel.

ProAirTech luchtreiniger: filters werken samen met de ionisator

ProAirTech luchtreinigers zijn uitgerust met een zogeheten cluster ionisator. Dit betekent dat onze luchtreinigers ioniserend zijn. Onze ProAirTech luchtreinigers zijn ook uitgerust met een HEPA filter, koolstoffilter en antibacteriële coating filter. Hiermee zetten de ProAirTech luchtreinigers dus meerdere technieken (o.a. adsorptie, ionisatie én filtertechniek) in om tot het beste resultaat te komen.

U kunt eenvoudig een luchtreiniger bestellen via onze website. Betalen gaat gemakkelijk via IDEAL of bankoverschrijving. Wij bieden twee jaar garantie op onze luchtreinigers (met uitzondering van de filters, deze moet u bij gemiddelde vervuiling eens per jaar vervangen).

Vragen of advies?

Bent u ook klaar voor frisse en schone lucht binnenshuis? Heeft u vragen of wilt u advies van onze experts? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!

Bekijk hier de ProAirTech ZX 9000 HEPA luchtreiniger met ingebouwde ionisator