vogels in huis? Koop een luchreiniger voor betere luchtkwaliteit

Het houden van vogels als huisdier is een populaire hobby in Nederland. Mooie parkieten en papegaaien maar natuurlijk ook kanaries en duiven zijn in veel huishoudens in Nederland terug te vinden. Helaas brengt het houden van vogels door ziektes en vogelstof ( fijnstof ) ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Een luchtreiniger kopen is dan een oplossing.

Vooral het fijnstof dat uit de veren van vogels ontstaat is berucht vanwege de heftige allergische reacties die het kan oproepen. Maar ook kunnen parkieten, kanaries en papegaaien ernstige ziektes zoals de papegaaienziekte verspreiden. Gelukkig kunt u zich met een luchtreiniger beschermen tegen ziektes en vogelstof uit de lucht verwijderen om  een vogelallergie tegen te gaan of te verminderen.

Door het kopen van een luchtreiniger met ionisator en HEPA filter kan een groot gedeelte van de gezondheidsrisico’s bij het houden van vogels voorkomen worden. Op deze pagina is te lezen hoe een luchtreiniger kan bijdragen aan het veiliger uitoefenen van uw hobby.

Veelvoorkomende klachten

De meest voorkomende klachten onder vogelhouders zijn natuurlijk het complete scala aan allergische klachten die het vogelstof en de huidschilfers van vogels veroorzaken. Die klachten verschillen per mens, de ene heeft af en toe last van tranende ogen terwijl andere mensen de hele dag door lopen te hoesten en proesten.

Daarnaast zijn er verscheidene  specifieke gezondheidsproblemen die alleen voorkomen bij mensen die vogels houden. De duivenmelkerslong is hier een goed voorbeeld van: deze hele vervelende allergische reactie komt vooral voor bij duivenmelkers. Het longweefsel reageert bij deze aandoening op het contact met duivenstof. Vooral de ontlasting en de kropmelk van duiven is verantwoordelijk voor de duivenmelkerslong.

luchtreiniger kopen vogels

Ziek door vogels?

Naast ‘onschuldige’ aandoeningen zoals de eerdergenoemde allergische klachten bij vogels zijn er ook ernstige ziektes die u kunt oplopen door teveel contact met door vogels verontreinigde lucht. Vooral de papegaaienziekte is onder vogelhouders erg gevreesd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die vrijwel alle tamme vogels (maar ook wilde vogels) bij zich dragen.

Vogels die deze ziekte bij zich dragen hebben lang niet altijd symptomen. Toch kunnen deze vogels wel mensen besmetten. De symptomen van mensen die de papegaaienziekte hebben lopen uiteen van de symptomen die horen bij kleine verkoudheid tot de symptomen van een zware griep. De papegaaienziekte kan zelfs leiden tot een longontsteking of ontstoken hartspier.

Heeft een luchtreiniger kopen zin?

Een luchtreiniger kopen heeft zeker zin. Natuurlijk is het vermijden van contact met vogels effectiever, zeker bij een allergie voor vogels. Om andere gezondheidsrisico’s te vermijden is het kopen van een luchtreiniger zeker zinvol.  Vooral de ionisator, HEPA-filter en de UV-lamp in de luchtreinigers van ProAirTech zijn uitermate goed in het bestrijden van vogelfijnstof, bacteriën, en ziektekiemen die vogels verspreiden. Goede effectieve luchtzuivering begint met een luchtzuiveraar van ProAirTech.