Tips om luchtverontreiniging binnen te voorkomen

Steeds meer mensen nemen de waarschuwingen over verontreinigde lucht serieus. Onderzoekers hebben meerdere malen alarm geslagen over luchtverontreiniging en wereldgezondheidsorganisaties hebben richtlijnen opgesteld die niet altijd gerespecteerd worden. Buitenshuis kunnen we proberen zoveel mogelijk in frisse lucht te vertoeven. Binnenshuis kan het soms nog lastiger zijn om voor schone lucht te zorgen. Luchtverontreiniging binnen tegengaan hoeft echter niet onmogelijk te zijn. Proairtech.nl zet enkele maatregelen op een rij die u kunnen helpen om een gezond en schoon binnenklimaat te creëren.

Zorg voor goede ventilatie

In tegenstelling tot wat wij vaak denken is luchtverontreiniging binnenshuis vaker ernstiger dan gedacht. We verblijven 85% van onze tijd binnen, maar vaak is de luchtkwaliteit hier bedroevend. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van. Vaak zijn woon- en werkruimtes slecht geventileerd. Het kan zijn dat ventilatiesystemen slecht zijn aangelegd, bijvoorbeeld in oudere gebouwen. Ook zien we veel vervuilde en slecht onderhouden ventilatiesystemen. Zorg er daarom voor dat u uw ruimtes regelmatig ventileert. Toch komt u er alleen met goede ventilatie niet. Schadelijke stoffen van buitenaf zoals fijnstof, ozon en stikstofdioxide komen namelijk gewoon mee naar binnen.

Vermijd terraswarmers en houtkachels luchtverontreiniging binnen tegengaan

Bent u een liefhebber van hout stoken? Dan heeft u wellicht een vuurkorf, een terraswarmer of een houtkachel. Dit is erg gezellig, maar voor uw gezondheid is dit minder goed. Een brandende houtkachel produceert namelijk enorm veel fijnstof. Laat u uw houtkachel twee uur branden, dan stoot u meer fijnstof uit dan een auto die 1000 kilometer rijdt. Houtrook fijnstof brengt uw gezondheid in gevaar. Het zorgt namelijk voor microscopisch kleine deeltjes. Deze fijnstofjes zijn zo klein dat het lichaam zich hier niet tegen kan verweren. De houtrook fijnstofjes kunnen zich dan ook diep in de longen dringen. Met alle gevolgen van dien. Bewezen gevolgen zijn hart- en vaatziekten, astma, COPD en zelfs kanker. Wilt u luchtverontreiniging binnen tegengaan? Vermijd dan houtkachels, barbecue en terraswarmers. Stookt u zelf geen hout, maar uw buren wel? Dan komt het houtrook fijnstof automatisch in uw binnenklimaat. Wilt u uw lucht binnenshuis gegarandeerd fijnstofvrij? Schaf dan een goede luchtreiniger aan.

Neem maatregelen tegen vluchtige organische stoffen (VOS)

Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn organische stoffen en onvolledige verbrandingselementen die makkelijk verdampen. Bij kamertemperatuur kan dit zorgen voor het ontstaan van ozon en van smog. Het vervelende van VOS is dat deze in veel producten en toepassingen om ons heen zijn verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan matrassen, spaanplaten, verf, lijm, drukinkt, cosmetica (nagellakremover) en plastic. Dit zijn producten die we niet zomaar kunnen uitbannen uit ons leven. Wat u wel kunt doen is bijvoorbeeld verf kiezen die een lage VOS emissie heeft. Ook kunt u kiezen voor meubels die minder vlamvertragers gebruiken. Semi-vluchtige organische stoffen kunnen zich mengen in huisstof en zich hechten aan oppervlaktes. Dit verdampt echter pas over een langere tijd. Om u zich efficiënt tegen deze schadelijke stoffen te weren, kunt u het beste een luchtreiniger met HEPA filter en ionisator aanschaffen.

Elimineer rooklucht

Rookt u zelf of een van uw familieleden of medebewoners? Of heeft u regelmatig bezoek dat rookt? Rooklucht leidt vaak tot luchtverontreiniging binnenshuis. Dit komt omdat met alleen ventileren de rooklucht niet wegtrekt. Soms blijft rook achter in kleding, tapijt of meubels. Dit zorgt voor ‘derdehandsroken’ wat betekent dat rooklucht en nicotine zich aan stoffen hechten die later via de huid schade kunnen aanrichten. Zorg er daarom voor dat er binnenshuis niet meer gerookt wordt. Of neem maatregelen om rooklucht te elimineren.

Vermijd wierook, geurkaarsen en luchtverfrissers luchtverontreiniging binnen

Wist u dat in veel dagelijkse geurproducten schadelijke stoffen zitten? Zo zitten er bijvoorbeeld veel vluchtige organische (VOS) stoffen in luchtverfrissers en spuitbussen. Ook in geurkaarsen zitten schadelijke stoffen die bij het branden zorgen voor luchtverontreiniging binnenshuis. Verder is wierook branden ook niet altijd een goed idee. Vooral goedkope wierook bevat vaak polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAH’s). Dit alles komt uw luchtkwaliteit niet ten goede, hoe lekker en fris sommige dingen ook kunnen ruiken. Vermijd daarom kunstmatige geurproducten.

Luchtverontreiniging binnen tegengaan?

Luchtverontreiniging binnen tegengaan? Dat is niet altijd eenvoudig. U heeft gezien dat u met veel dingen rekening moet houden. Soms zijn er omstandigheden die we niet direct kunnen veranderen. Wilt u zeker zijn van gezonde en schone lucht binnenshuis, dan is het aan te raden om een luchtreiniger aan te schaffen. De luchtreinigers van ProAirTech zijn uitgerust met een HEPA filter dat 99,97% van vervuilde stoffen uit de lucht kan filteren. Bovendien maken onze luchtzuiveraars gebruik van ionisatie. Dit is een techniek die met geladen moleculen vervuilde luchtdeeltjes uit de lucht onschadelijk maakt. De combinatie van meerdere geavanceerde technieken zorgt ervoor dat er niets aan het toeval wordt overgelaten. Hiermee maakt ProAirTech gezonde lucht voor iedereen mogelijk! Heeft u vragen of wilt u hulp bij het maken van uw keuze van een luchtreiniger? Neem dan contact met ons op.